információs oldalak
Támogatás

Blog

Az izeltlabuak.hu hozzájárulása az European Stag Beetle Monitoring projecthez

Arno Thomaes keresett meg 2023 október 18-án, hogy adatokat kérjen a nagy szarvasbogár (Lucanus cervus) hazai elterjedéséről az European Stag Beetle Monitoring Project (Nagy Szarvasbogár Monitorozó Project) számára. A project egy európai hálózat, az European Stag Beetle Monitoring Network (Európai Nagy Szarvasbogár Monitorozó Hálózat) kialakításán dolgozik, amely figyelemmel kíséri a bogár elterjedését a faj megismerése és védelmének támogatása érdekében. Arno a kezdeményezés egyik koordinátora.
A projecthez 2000-től rögzített észlelés részletes adatait várták. Ebbe 1094 rögzítés tarozott bele, melyeket át is adtunk a kezdeményezés számára. Az átadott adatok itt érhetők el.
Az izeltlabuak.hu-n rögzített észlelések, így a nagy szarvasbogár észlelési adatok is nyílt hozzáférésűek és szabadon felhasználhatók tudományos projectek számára is, mint amilyen a Stag Beetle Monitoring project is.
A nagy szarvasbogár Európa egyik legnagyobb termetű bogara, hímjei és nőstényei is jellegzetes megjelenésűek. A hímek nagyobbak, vörösesbarna rágóikkal jellegzetesek, míg a nőstények kisebbek, ám erősebb rágókkal rendelkeznek.
[object Object]
  • Észlelte:
  • Ivar:
    hím
A nőstény peterakás előtt a földbe ássa magát ott, ahol a lárvák fejlődéséhez alkalmas faanyagot talál. A peték lerakása után rágóival minden pete számára faanyagokból kis labdákat készít. A petékből kikelve a pajorok először a labdát fogyasztják el, majd az elhalt fát fogyasztják. A lárvák fejlődése általában öt évig tart, de táplálékhiány esetén ez akár hat évig is eltarthat. A lárva többnyire júliusban a talajban tojás nagyságú bábkamrát (kokont) készít. A bábból kikelt imágók az egész telet a bábkamrában töltik. Itt nyerik el végleges kinézetüket, majd májusban, júniusban bújnak elő a földből. A rögzített észlelések alapján készített nagy szarvasbogár időbeni előfordulása itt érhető el.
[object Object]
Főleg tölgyesekhez kötődik, de tölgy-kőris-szil ligeterdőkben is előfordul. A kifejlett állatot főleg a fák törzsén, a lombkoronában, vagy lehullott ágakon találhatjuk meg. Xilofág állat, gyakran a fák nedveit szívogatja. A rögzített észlelések alapján generált nagy szarvasbogár elterjedési térkép itt érhető el.
[object Object]
Az élőhelyük folyamatos csökkenése és feldarabolódása miatt a populációk száma veszélyben van. A hímek gyakran gyűjtők áldozatává válnak, ami további veszélyforrást jelent. Az Európai Unió Élőhelyvédelmi Irányelvének (92/43/EGK) alapján a Natura 2000-es közösségi jelentőségű jelölőfajok közé tartozik.
Bár az IUCN Vörös Listáján nem szerepel, Magyarországon védett, és természetvédelmi értéke 10.000 Ft. Ezzel a faj védelme kiemelt fontosságú, mivel egyedi és látványos rovarfajról van szó, melynek élőhelyeinek megőrzése és védelme elengedhetetlen a faj túléléséhez.
A szarvasbogárfélék (Lucanidae) családjában Magyarországon 6 faj él:
  • nagy szarvasbogár (Lucanus cervus)
    [object Object]
  • kis szarvasbogár (Dorcus parallelipipedus)
  • kis fémesszarvasbogár (Platycerus caraboides)
    [object Object]
    1 / 5
  • tülkös szarvasbogár (Sinodendron cylindricum)
  • szőrös szarvasbogár (Aesalus scarabaeoides)
  • nagy fémesszarvasbogár (Platycerus caprea)
Szeretnénk kifejezni mély hálánkat minden felhasználó felé, akik nagy szarvasbogár észleléseik rögzítésével hozzájárultak a faj részletesebb megismeréséhez és a tudományos projectben való közreműködéshez.

Írta: Károlyi Balázs
2023-11-03