információs oldalak
Támogatás

Blog

Felhasználási feltételek beállításainak változása

Az izeltlabuak.hu weboldalon felhasználóink a saját észlelési adataikat és képeiket osztják meg a közösséggel. Ezek az ő tulajdonaikat képezik, ők rendelkezhetnek arról, hogy ezt mások milyen módon használhatják fel például egy ismeretterjesztő írásban, vagy egy tudományos publikációban való megjelenítésnél.
Arra törekszünk, hogy ezekre vonatkozóan is a legkényelmesebb és minden igényt kielégítő beállítási felületeket nyújtsuk számukra. A módosításokkal jobban igazodunk a felhasználói igényekhez és a nemzetközi trendekhez.
Az új beállítások kedveznek továbbá a különböző platformok közötti átjárhatóságnak is. Az elterjedési adatoknál a sztenderd módszerek használata lehetővé teszi az adattovábbítást kutatási és természetvédelmi célú munkálatok számára.

Érintett területek

Felhasználási feltételek képekre és találatokra bontása

Korábban a megadott felhasználási feltételek egyszerre vonatkoztak az észlelési adatokra és a képekre. Ezt most különválasztottuk, találatainkra és képeinkre külön felhasználási feltételeket adhatunk meg.
A beállításokat a profil beállításaink között a 'Felhasználási feltételek beállításai' menüpontban találjuk.
[object Object]

Felhasználási feltételek listájának bővítése

A szabad kultúra elkötelezett támogatóiként az elsődleges felhasználási feltételeknek a Creative Commons Nevezd meg! 4.0 Nemzetközi (Attributional 4.0 International) licenszt határoztuk meg, amely mind a képekre, mind a találatokra egyaránt vonatkozott. A felhasználó ettől eltérhetett, egyedi feltételeket szabhatott meg a felhasználásra, melyet saját maga fogalmazhatott meg.
Mostantól más szabad felhasználási feltételek is megadhatók, valamint a Minden jog fenntartva licenc is választható, amely használatakor a felhasználáshoz a szerző hozzájárulása szükséges.
A jövőben tervezzük az adatok Gbif (Global Biodiversity Information Facility) platformon való közzétételét. Ez egy nemzetközileg elfogadott és elismert felület, célja a biodiverziási adatok központi összefogása és nyilvános közzététele. GBIF a list elemei közül csak a CC-BY és a CC-BY-NC licenceket támogatja. A felhasználási feltétel kválasztásánál célszerű ezt figyelembe venni.

Importált találatokra és képekre vonatkozó felhasználási feltételek

Az izeltlabuak.hu-n jelenleg csak a Flickr külső platformról van lehetőség képeket importálni. Ez a jövőben ki fog terjedni más platformokra és nem csak képeket, hanem találatokat is lehet majd áthozni más, erre alkalmas felületekről.
A felhasználó csak a saját észleléseit, illetve képeit importálhatja, ezeknek mindkét platformon ő a szerzői jogok tulajdonosa. Eldöntheti, hogy a képei és találatai felhasználásánál melyik platformon megadott licenc érvényesüljön.
Erre korábban is volt beállítás, de most ez külön lett választva képekre és találatokra. Ezen kívül a külső platformon megadott licenc elsődlegessé tétele esetén a licensz megjelenítése nem volt részletes, csak egy hivatkozást tartalmazott az eredeti forrásra.

Találatok és képek felhasználási feltételeinek megjelenítése

A találat oldalán és a képek különböző megjelenítési helyein eddig is egyértelműen látszódtak azok felhasználási feltételei. A mostani változtatással ezek még részletesebbek és átláthatóbbak lettek.

Felhasználási feltételek a profil oldalon

Egy felhasználó képeire és találataira vonatkozó felhasználási feltételei a profil oldalán is megtekinthetők.

Változások az adatok exportálásában

Az izeltlabuak.hu-n lehetőség van különböző észlelési adatok exportálására:
  • rendszertani csoportok szerint
  • exportálhatjuk egy adott felhasználó összes észleléseit
  • vagy egy találati csoportban lévőket
Eddig az exportált állomány egy csv fileból állt, ami tartalmazta az észlelés adatait, a hozzá tartozó képeket és a közös felhasználási feltételek részleteit. A feltételek találatokra és képekre való szétválasztása következményeként szükségessé vált az exportált eredmény több filera bontása. Mostantól exportálás során egy zip tömörített állományt kapunk, ami tartalmaz egy észlelések csv file-t, egy képek file-t és egy szöveges információs állományt a lekérdezés részleteiről.
Reméljük, hogy az új változtatások kényelmesebbé teszik a weboldal használatát és minden felhasználó tetszését elnyerik. Bízunk abban, hogy hamarosan bővíteni tudjuk azon felületek listáját, ahonnan importálhatjuk adatainkat. Jó hírként tudunk beszámolni arról, hogy manuális és automatikus exportálási funkciók is a közeli tervek között szerepelnek.

Írta: Károlyi Balázs
2024-06-12