információs oldalak
Támogatás

Blog

Határozási rendszer tervezett átalakítása

Aktuális határozási folyamat

Jelenleg az izeltlabuak.hu-n a felhasználók javasolt határozásokat tehetnek a rögzített észlelésekre. A határozásokat határozói jogkörrel rendelkező tapasztalt felhasználók végzik. A határozók számára külön felület látszódik az észlelések megjelenéseinél. Ezeken jóváhagyhatja a javasolt határozást, vagy új határozást tehet, melyben a taxon megadása mellett egyéb adatokat is megadhat, mint a fejlődési stádium, ivar, vagy megjegyzés a határozáshoz.
Határozási funkciók
Határozási funkciók
Az aktuális rendszer szerint egy észleléshez egy érvényes határozás tartozik. Ez azt is jelenti, hogy egy határozó kijavíthat egy korábban leadott határozást. Az ellentétek elkerülése miatt a következő szabály betartását fogalmaztam meg: "Másik határozóval történő határozási egyet nem értés esetén a határozóknak együttműködéssel, konstruktívan kell kezelniük a helyzetet. Előfordulhat, hogy különböző határozók különböző határozást adnak egy találatra. Ilyenkor a legszűkebb közös taxonómiai csoportot állítsák be, leírásban indokolják a döntést. Felülhatározásnál a döntést szintén lehetőség szerint indokolni kell."
Határozási felület
Határozási felület

Tervezett átalakítások

A jelenegi határozási rendszernek korlátai vannak. Jobbnak látom azt a megközelítést, hogy minden felhasználó adhasson véleményt arról, hogy szerinte mi látható a képen. A mostani határozások ennek megfelelően fognak átalakulni, egy észleléshez több határozást lehet majd leadni. A határozások során figyelembe lesz véve a határozók tapasztalati szintje, a végső határozások ennek megfelelően lesznek kalkulálva.
[object Object]
  • Észlelte:
Ez a megközelítés az iNaturalist határozási rendszerére hasonlít annyiból, hogy ott bárki is adhat meg határozást, de attól a tervezett határozási rendszer több téren is eltér majd, például előtérbe helyezi a határozások megbízhatóságát.
Az új rendszerre vonatkozóan több fejlesztés van tervben. Elképzelhető, hogy ezek nem mind, vagy nem ilyen formában fognak megvalósulni. A tervek többek között a következő elemeket tartalmazzák:
  • jelenleg egyszerre lehet leadni a renszertani határozást, a fejlődési stádiumot és az ivart a határozás során. Ezeket a rendszer külön kezelné, leadásukat külön lehetne kezdeményezni.
  • a határozó a határozás leadása során megadhatná a leadott határozására vonatkozó magabiztossági szintet.
  • bevezetném a határozók számára azt, hogy a szakértői szintjük arra a konkrét rendszertani csoportra vonatkozzon, amiben tapasztaltaknak számítanak.
  • jelezni lehetne, ha egy leadott határozás téves.
  • több összesített határozás lenne egy találatra. Egy szakértői és egy közösségi határozás. A kettő eltérhet egymástól.
  • a leadott határozásokat összesített nézetben lehetne áttekinteni.
  • a felhasználók újragondolt rendszer szerint számítanának tapasztalt határozónak.

A fejlesztés folyamata

Ez az átalakítás az izeltlabuak.hu rendszerének alapvető megváltoztatását követeli meg. A tervezése és az előkészületei már több éve tartanak. Az új határozási rendszer tervei nagyrészt elkészültek. Az átalakítások fő függőségeinek kiküszöböléseként az észlelések általános megjelenítési felületeit kell megvalósítanom, hogy azok egységesen tudják kezelni az új határozások leadását és a megjelenítésüket.
Az általánosítás nagy része a 2023-as év folyamán megvalósult. Átdolgozásra kerültek a
[object Object]
Jelenleg a felhasználókhoz tartozó taxonlista és észlelés áttekintő aloldalak megújítása zajlik, utána a felhasználók határozásról szóló értesítés oldalai és a határozó határozásainak áttekintő oldalai következnek.
Emellett átalakításokat tervezek a taxonómiai rendszer adatbázisstruktúrájában is. A jelenlegi megoldás rendkívül rugalmas. Képes a szinonimok és a névváltozások kezelésére. A hazai fajlisták is könnyedén módosíthatóak vele. A fajok neveihez publikált források vannak rendelve. Ezek könnyen átláthatók és az elnevezések hitelességének ellenőrzését segítik. Ezeknek a forrásoknak a módosítása is egyszerűen megoldott. Ennek ellenére megvannak a saját hátrányai. Egy már kigondolt terv szerinti átalakítással még rugalmasabbá tudnám tenni.
Ha ezek elkészültek, akkor az új határozási rendszer megvalósítása és fokozatos bevezetése fog következni.
[object Object]

Írta: Károlyi Balázs
2023-10-18