információs oldalak
Támogatás

Blog

MME 2023-as év lepkéje adatgyűjtési verseny

A verseny

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Lepkevédelmi Szakosztálya 2023 áprilisában adatgyűjtési versenyt hirdetett a 2023-as Év lepkéje, a fecskefarkú pillangó kapcsán. A játék célja a figyelemfelkeltés a fecskefarkú pillangó védelmére, valamint általánosságban a lepkéket érintő természetvédelmi kihívásokra és ritkulásuk okaira. A fecskefarkú pillangó, az Év lepkéje különösen sérülékeny volt az utóbbi években beköszöntött hideg idők és az intenzív vegyszerhasználat miatt, ezáltal a verseny nagy jelentőséggel bírt a faj védelme szempontjából.
[object Object]
  • Rögzítette:
  • Észlelte:
    Horváth Balázs, Kőszegi Anna
[object Object]
A versenyzőknek a szervezők által készített űrlapon kellett regisztrálniuk, észleléseiket pedig az izeltlabuak.hu oldalon kellett rögzíteniük. A verseny kizárólag a fecskefarkú pillangóra vonatkozott, bármely stádiumáról elfogadva a fényképeket (pete, hernyó, báb, kifejlett lepke). A résztvevőknek minimum a lepke fényképét, találat időpontját és helyszínét kellett megadniuk. Az izeltlabuak.hu felületén a megfigyeléseket szakemberek bírálták el, és további információk, például megjegyzés vagy példányszám megadása is fokozta a megfigyelés értékét. A versenybe a 2023. április 3-tól 2023. november 30-ig rögzített észlelések számítottak bele.
Az izeltlabuak.hu lehetőséget biztosít a felhasználóinak arra, hogy rögzítsék nem csak a fecskefarkú lepke, de bármilyen ízeltlábú észleléseiket. A platform használata ingyenes, a rögzített adatok nyilvánosak és szabadon hozzáférhetők minden látogató számára. Közreműködő szakértők segítenek az észlelések azonosításában és határozásában. A rögzített adatok hasznos információforrásként szolgálnak tudományos munkák és kutatások számára.
[object Object]
[object Object]
1 / 2

A fecskefarkú pillangóról

A fecskefarkú pillangó, vagy fecskefarkú lepke (Papilio machaon) a pillangófélék (Papilionidae) családjába tartozik. A faj Észak-Amerikában, Európában, Ázsiában, valamint Észak-Afrika egy kis részén is előfordul. Nappal aktív. Báb alakban, növényi szárhoz rögzítve telel át.
Szárnyainak mintázatán látható piros folt és a faroknyúlvány, melyről a nevét is kapta megtévesztheti a rá vadászó madarakat, elterelve a figyelmet az állat létfontosságú szerveiről. A fajnál megfigyelhető az úgynevezett hilltop-jelenség, azaz a dombtetőzés, melynél a lepkék egy-egy kiemelkedés tetején gyűlnek össze, ahol párt keresnek maguknak. A hímek agresszívan védik a területüket.
A hernyók korai szakaszban madárürülékre hasonlítanak. A megtévesztő jelenség neve mimikri, a védelmüket szolgálja. Mintázata később feltűnővé válik. Ekkor a támadások ellen úgy védekezik, hogy egy villás, kígyónyelvre emlékeztető narancsszínű nyúlványt (osmeterium) lök ki a feje mögül és kellemetlen szagú illatanyagot bocsát ki.
Tápnövényei ernyős virágú növények, pl. nagyezerjófű (Dictamnus albus), vadmurok (Daucus carota), kocsord-félék (Peucedanum spp.), nyúlkapor-fajok (Trinia spp.), édeskömény (Foeniculum vulgare), kapor (Anethum graveolens).
Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 10.000 Ft.
A lepkékre gyakran általánosan használjuk a pillangó nevet. Ez téves gyakorlat, pillangóknak a pillangófélék családjába tartozó lepkéket nevezzük. Hazánkban 4 pillangófaj él, ezek közül a fecskefarkú lepke az egyik legelterjedtebb.
[object Object]

Eredmények

A verseny eredményeit az MME Lepkevédelmi Szakosztálya a verseny befejezésekor, 2023. december 4-én Facebook bejegyzésben hirdette ki. Az összegzés szerint a versenyben 29-en vettek részt, közülük 11-en észleltek fecskefarkú pillangót. Az összesen 36 észlelés (32 imágó, 4 hernyó) során 62 példány (58 imágó, 4 hernyó) került megfigyelésre. Az elemzés során a Szakosztály arra a megállípításra jutott, hogy az előző évekhez hasonlóan a hazai állomány nagysága stagnál, nem mutat növekedést, viszont csökkenést sem. A versenyben részt vevő, 5 legtöbb megfigyelést összegyűjtő résztvevő értékes díjazásban részesült.
A díjazottak:
Gratulálunk a győzteseknek!
Az izeltlabuak.hu aloldalt hozott létre a 2023-as év lepkéje adatgyűjtési verseny számára. Ezen az oldalon érhetők el a 2023-as évben rögzített fecskefarkú pillangó észlelések. Külön fülön láthatók a versenyen regisztrált felhasználók észlelőseit és az évi összes fecskefarkú pillangó észlelést.
Az izeltlabuak.hu több, nyilvános, közösségi közreműködéssel folytatott, úgynevezett Citizen science projecttel működik együtt. A 2023-as évben ilyen volt például a European Stag Beetle Monitoring Project, az European Moth Nights és a National Moth Week is.
[object Object]
[object Object]
1 / 2

Következtetés

A MME Lepkevédelmi Szakosztálya által szervezett fecskefarkú pillangó adatgyűjtési verseny egy sikeres és példaértékű kezdeményezés volt, amely összekapcsolta a természetvédelmet és a közösségi részvételt. Az izeltlabuak.hu segítségével a verseny nem csak az értékes adatokat gyűjtötte össze, hanem a résztvevők közösségét is erősítette, hozzájárulva a fecskefarkú pillangó és más lepkefajok védelméhez.

Írta: Károlyi Balázs
2023-12-10