információs oldalak
Támogatás

Blog

Vegyél részt az Európai Lepkék Éjszakája 2024 eseményen

Idén 21. alkalommal kerül megrendezésre a European Moth Nights, azaz az Európai Lepkék Éjszakája esemény. Az esemény szervezője a Lepidoptera Mundi weboldal és partnerei a 2024-as évben a rendezvény időpontjának a július 4. és 8. közötti időszakot tűzték ki. Ez idő alatt a résztvevők egész Európára kiterjedően információkat gyűjtenek a megfigyelt éjjeli lepkékről. A rendezvény az éjjeli lepkék kutatásának céltudatos fellendítését hivatott elérni, valamint fel szeretné hívni a figyelmet az éjszakai lepkékre és azok kutatására. A kezdeti célok között szerepelt az is, hogy közelebb hozza egymáshoz az éjjeli lepkék kedvelőit, legyenek akár profik, vagy amatőrök. A meghirdetett idő alatt bárki részt vehet az eseményen a éjszakai lepkék dokumentált megfigyeléseivel.
A rendezménynek magyar vonatkozása is van. Eredetileg Dr. Rézbányai László ötletéből és szervezésével jött létre, vele együtt Kádár Mihály Debrecenben volt a kezdeményező.

Részvétel az eseményen

Az eseményre a szervezők oldalán nincs szükség regisztrációra, de várják az észlelések meghatározott formában való dokumentált átadását. Az izeltlabuak.hu vállalja, hogy az észlelt adatokat a szükséges formára hozza és azokat átadja a szervezők felé. Olyan értékeket is várnak, amelyeket észlelés rögzítése során egyébként nem kérnénk a felhasználóktól. Ezeket az eseményre való regisztráció után az észlelés során kérjük be a résztvevőktől.

Regisztráció az eseményre az izeltlabuak.hu-n

Az izeltlabuak.hu közösségi ismeretterjesztő és adatgyűjtő platform az Európai Lepkék Éjszakája szervezőihöz hasonlóan fontosnak tartja, hogy segítsük egymást az éjjeli lepkék megismerésében. A közös célok miatt a 2024-es évben is megkönnyítjük az adatgyűjtést és továbbküldjük a szervezők részére a megfigyelt lepkék adatait.
Csatlakozz Te is az eseményhez, szervezz éjjeli lepke megfigyelő eseményeket barátaiddal, vagy egyénileg!
Az idei év újdonsága, hogy csak azoknak az észleléseit adjuk át a szervezők részére, akik kifejezetten részt szeretnének venni rajta. Ezért a részvétel opcionális, de regisztrációhoz kötött. Ezzel szeretnénk az eseményt előtérbe helyezni és ösztönözni mindenkit a részvételre. Továbbá ezzel biztosítjuk a lehetőséget arra hogy a résztvevők olyan észlelési adatokat is megadjanak amiket az ízeltlábúak.hu - n egyébként nem gyűjtenénk, de az esemény szervezői kötelezően várnak.
Ilyen az észlelő személy vagy személyek neveinek a szervezők által meghatározott formátumban való megadása, valamint az észlelés módja, ami lámpás csalogatás esetén a lámpa típusának és a megfigyelés időtartamának megadásából áll. Egyéb esetben a csalogatás módszerének részletes leírásából vagy az észlelés körülményének megadásából. A észlelés módszerének megadásakor a szervezők az angol nyelvű leírást részesítik előnyben de a magyar nyelvű részletezés is megfelelő.
A regisztrációt a profil beállításaidnál teheted meg az erre létrehozott aloldalon, vagy egy új találatod rögzítése során. A regisztrációval ezeknek az adatoknak az alapértelmezett értékeit adhatod meg, amelyeket az esemény beállításai oldalon meg is változtathatsz.
Új észlelés rögzítésénél ezek az adatok automatikusan kitöltésre kerülnek a megfelelő mezőkben, azokat észlelésenként szerkesztheted, ha szeretnéd.
Lehetséges az esemény kezdete után is regisztrálni. Ebben az esetben a megadott alapértelmezett adataink az esemény ideére eső korábbi észleléseidre is érvényesülnek. Az eseményre regisztrált és az esemény ideje alatt fajra határozott éjjeli lepkéket rögzítő felhasználók egyedi jelvényt kapnak a profil oldalukon, valamint észleléseik megjelennek az esemény izeltlabuak.hu összesítő oldalán.
Mivel az észlelés során a rendszertani besorolás megadása nem kötelező, a kiegőszítő mezőket minden észlelésnél bekérjük és csak akkor küldjük be, ha az észlelt állat beleesik az esemény során megfigyelendő állatok körébe.
A szervezők a nappali lepkékként számon tartott családok és a molylepkék kivételével minden lepkecsoport fajra határozot imágó észleléseit várják átadásra.
Ha regisztrálsz és az esemény időszaka alatt éjjeli lepkéket rögzítesz az izeltlabuak.hu oldalon, akkor részvételedet megjutalmazzuk!
  • - a profil oldaladon egyedi pecsétet kapsz, ami igazolja a részvételedet
  • - a tavalyihoz hasonlóan idén is létrehoztunk egy összesítő oldalt, ahol az esemény ideje alatt észlelt és rögzített éjjeli lepke észleléseket összesítjük. Ebben az évben kiemelt helyen listázzuk az észleléseidet.

Összefoglaló

  • - Regisztráció a szervezők weboldalán:
    nincs
  • - Regisztráció az izeltlabuak.hu-n:
    szükséges, a profil beállítások között az események szerkesztése aloldalon, vagy új észlelés rögzítése, illetve meglévő szerkesztése során tehető meg.
  • - A regisztrációhoz szükséges:
    a szervezők által kért észlelési adatok (észlelés módszere és az észlelő(k) meghatározott formában megadott nevei) alapértelmezett értékeinek megadása, valamint nyilatkozat arról, hogy az észleléshez szükséges adatokat átadjuk a szervezők részére
  • - Az izeltlabuak.hu-n való regisztráció elfogadásnak ideje:
    azonnali
  • - Adattovábbítás a szervezők felé:
    Vállaljuk a szükséges adatok átadását a szervezők felé. A szervezők által összes kötelezően várt adatot az esemény kiírásában találjátok. Az észlelés módszere és az észlelő(k) meghatározott formában megadott nevei is szükséges értékek, amelyeket az észlelés rögzítése során kérünk be. A többi szükséges érték vagy rendelkezésre áll, vagy gondoskodunk a beszerzéséről.
  • - Az izeltlabuak.hu-n az esemény regisztrációjának előnyei:
    a profil oldaladon egy pecsétet kapsz, ami igazolja a részvételedet, valamint az esemény összesítő oldalán az észleléseid kiemelt helyen fognak szerepelni
  • - Az érintett lepkék köre:
    a nappali lepkékként számon tartott családok és a molylepkék kivételével minden lepkecsoport fajra határozot imágó észlelései.

Írta: Károlyi Balázs
2024-06-20