információs oldalak
Támogatás

Blog

Az izeltlabuak.hu közreműködése az European Moth Nights 2023 eseményen

Az eseményről

Az European Moth Nights 2023 egy különleges lehetőség volt az izeltlabuak.hu számára, melynek során csatlakoztunk az éjszakai lepkék rajongóit megszólító rendezvényhez. Ez az esemény egyedülálló lehetőséget teremtett az éjszakai lepkék iránt érdeklődőknek, hogy megoszthassák szenvedélyüket és közösen vizsgálják meg ezeket a rejtélyes teremtményeket.
[object Object]
  • Észlelte:
Az esemény szervezője a Lepidoptera Mundi weboldal és a Lodzi Egyetem a 2023-as évben a rendezvény időpontjának a június 15. és 19. közötti időszakot tűzte ki. A szervezők ebben az időszakban Európa-szerte közös lepkemegfigyeléseket tartottak, hogy a rögzített észlelési adatokat összegyűjtsék és megosszák a közösséggel. A rendezménynek magyar vonatkozása is van. Eredetileg Dr. Rézbányai László ötletéből és szervezésével jött létre, vele együtt Kádár Mihály Debrecenben volt a kezdeményező. László 2019-ben leadta az EMN szervezését, jelenleg Svájc EMN-nagyköveteként dolgozik az esemény sikeréért. A rendezvény eredeti célja az éjszakai lepkészek együttmüködtetése, a nemzeti kutatás céltudatos fellendítése, valamint a figyelem felhívása az éjszakai lepkékre és azok kutatására.
[object Object]

Közreműködésünk

A célokkal egyetértve az izeltlabuak.hu felhívást intézett a közös lepkemegfigyelésre az esemény ideje alatt. Ezt a felhívást Facebook posztokban és a weboldalunkon is megosztottuk, aminek következtében számos megfigyelés került rögzítésre az esemény során.
Az izeltlabuak.hu közösségi adatmegosztó weboldalként lehetőséget nyújt arra, hogy a megfigyelők észleléseiket rögzítsék a webes felületen és azokat megosszák a közösséggel. Közösségként tudjuk támogatni egymást az ízeltlábúak, beleértve az éjjeli nagylepkék megismerésében. Ahogy egyre többet tudunk meg róluk, a védelmükben is hatékonyabban tudunk fellépni.
Az European Moth Nights 2023 esemény kifejezetten az éjjeli nagylepkék megfigyelésére korlátozódott. A szervezők azokat a lepkéket számítják ebbe a csoportba, amelyekbe nem tartoznak bele a molylepkék és a nappali lepkékként számon tartott családok. A maradék nagylepke családok között ugyan előfordulnak olyan lepkék, amelyek nappal aktívak, rájuk mégis éjjeli lepkékként tekintünk és az esemény célcsoportjába tartoznak.
Az izeltlabuak.hu weboldal mindenki számára ingyenes és nyitott. Bárki egyszerűen és gyorsan rögzíthet észlelést a megfigyelt állatokkal kapcsolatos információk megadásával. Egy, vagy több fénykép kiválasztása és a helyszín térképen való bejelölése mellett opcionális adatok kis megadhatók, mint például darabszám, megjegyzés, találati csoportba sorolás, vagy az észlelők nevei. Emellett javasolt határozás is megadható, de nem kötelező. A határozásokat a weboldallal együttműködő tapasztalt határozók végzik. A rögzítés történhet asztali számítógépről, vagy mobiltelefonról, böngészőből megnyitva. Az észlelők citizen science, azaz közösségi kutató munkát végeznek, felhasználók ezrei és tudományos munkák számára nyújtanak hasznos információforrást.
Az izeltlabuak.hu adatrögzítő funkciói és óriási felhasználói bázisa ideális lehetőséget nyújtott a rendezvényben való részvételre. Weboldalunkon áttkinthetők a hazai nagylepkék és molylepkék. A izeltlabuak.hu felületén rögzített nagylepke észlelések száma a cikk írásakor megközelíti a 200 ezret, a molylepke rögzítéseké pedig a 35 ezret. A felhasználók körében kifejezetten nagy érdeklődést mutatnak. Idén az esemény ideje alatti összes éjjeli nagylepke észlelés részt vett a programban.
Az izeltlabuak.hu-nak nem ez az első közreműködése az eseménysorozattal. 2018-ban is részt vettünk és átadtuk az adatokat a korábbi 2017-es és 2016-os észlelésekkel együtt. A 2019-től 2022-ig tartó időszakban az együttműködés idő hiányában szünetelt. Reményeim szerint 2023-tól rendszeressé fog válni a részvételünk.

Eredmények

A szervezők az éjjeli nagylepke imágó adatokat várták, azon belül is azokat, amelyek fajra határozva lettek. Ezen kívül kikötés volt, hogy az észlelő és a határozó személye teljes névvel szerepeljen és lehetőség szerint a gyűjtés módja is meg legyen adva. Az izeltlabuak.hu European Moth Nights 2023 észlelési összesítő oldalán jelenleg 1480 észlelés található, melyben benne vannak a fajra nem határozott éjjeli nagylepkék és a csak felhasználónévvel rendelkező felhasználók által rögzített észlelések is. A feltételek miatt ennek csak egy kisebb halmaza került átadásra.
Magyarországról 83 helyszín, 74 felhasználó és 282 faj összesen 1050 észlelési adatát adtuk át a szervezőknek, melyek feldolgozásra kerültek és elérhetők a weboldalukon. Külön kiemelendő, hogy a magyarországi adatok mellett Balogh Botond és Kárpáti Marcell Romániában rögzített 63 különböző faj 93 észlelési adatát is átadtuk, melyek szintén rögzítésre kerültek.
[object Object]

Köszönetnyilvánítás

Végül szeretnénk kifejezni mély hálánkat az esemény szervezői és minden résztvevő adatrögzítő iránt, akikkel együttműködve lehetővé tették az éjszakai lepkék iránti szenvedélyünk megosztását. Külön köszönet illeti Tóth Balázst és Balogh Botondot, akik rengeteg munkát fektettek az észlelések azonosításába. Köszönjük mindenkinek, aki részt vett az European Moth Nights 2023 rendezvényen és segített megismerni az éjszakai lepkék világát!
[object Object]
1 / 2

Írta: Károlyi Balázs
2023-10-12