információs oldalak
Támogatás

Útmutatók

Az izeltlabuak.hu lehetőségeinek ismertetése

Az adatrögzítés célja

Az izeltlabuak.hu-n észlelési adatokat lehet rögzíteni. De mit is jelent ez pontosan és milyen előnyökkel jár számodra és az élővilág számára?

A minket körülvevő természetben számtalan rovar, pók és más ízeltlábú él. Bár szerteágazó ismeretekkel rendelkezünk róluk, bőven vannak olyan területek, amiket kevésbé ismerünk. Hiányosak az ismereteink például arról, hogy milyen fajok élnek hazánkban és hol fordulnak elő.

Ha egy kutató egyedül szeretné felmérni egy kevésbé ismert faj hazai elterjedését, nagy fába vágná a fejszéjét. Még ha vannak is támpontjai, az egész országot áttekintenie az év különböző időszakaiban lehetetlen vállalkozás lenne.

Ha ugyanezzel a feladattal nem csak egy kutató foglalkozik, hanem országszerte önkéntesek ezrei, akkor máris egyszerűbb a dolga. A kutatási anyag házhoz jön. Azokból tapasztalatai és ismeretei alapján következtetéseket tud kiolvasni, szükség esetén utána tud járni egy-egy nyomnak.

A rögzített adatok között újra és újra előbukkannak a hazai faunára nézve új fajok. Gyakran a rögzítő nem is sejti, hogy milyen különös állatot fényképezett le. Védendő faj felbukkanása esetén tehetünk a populáció védelméért, inváziós fajnál meg tudjuk jósolni, hogy milyen következményekkel járhat a megjelenése. Ez utóbbinál a rögzítések alapján a faj időbeli terjedéséről is értékes következtetéseket vonhatunk le.

Az ember pusztító tevékenységének egyre gyakrabban esnek áldozatául gazdag és pótolhatatlan élővilággal rendelkező területek. Sokszor nem is ismerjük, hogy milyen állatok éltek ott, mik pusztultak ki. Az élővilág ismeretének, mint információnak a birtokában hatékonyabban fel lehet lépni a természetkárosításokkal szemben.

A rögzítéssel tehát nemcsak saját és a közösség ismereteit növeljük, de rengeteg olyan információt gyűjtünk össze, amelyet felhasználhatunk élővilágunk megóvása érdekében.

Önmagában az adatrögzítés nem elég, szükség van arra is, hogy ez nyílt legyen. Ez az információ mindenkit megillet. A természetet csak közösen tudjuk hatékonyan megismerni és a védelme érdekében fellépni. A hét pecséttel őrzött tudás kora lejárt. Az izeltlabuak.hu a nyílt és szabad információáramlást képviseli.

Korlátlan adatrögzítés

Ahhoz, hogy észlelést rögzíts csak egy regisztrált felhasználóra van szükséged.

Észleléseket és hozzájuk tartozó képeket korlátlan mennyiségben tölthetsz fel. Nem kell időt töltened azzal, hogy addig alakítsd a képeidet, amíg az engedélyezett mérethatár alá nem esnek. Azokra egyenként sem vonatkozik semmi méretbeli korlátozás. Ráadásul mindezt teljesen ingyen teheted és a rögzítés nem jár semmiféle kötelezettséggel.

Rögzítési napló

Rögzített találataidat bármikor visszanézheted és szükséges esetén szerkesztheted. Tekinthetsz rá úgy, mint egy észlelési, vagy gyűjtési naplóra. Észleléseid így nem keverednek el, ráadásul nyilvánosak, azokat bárkivel egyszerűen megoszthatod. Ha ezeket további célra fel szeretnéd használni, azokat a profil oldaladon könnyen áttekinthető formában exportálhatod.

Mutasd meg a világnak, hogy milyen nagyszerű természetképeket készítesz! Rögzítéseidet fényképes nézetben is megtekintheted és megoszthatod.

Az észleléseidet egy általad megadott rendszer szerint csoportosíthatod, találati csoportokba rendezheted. Ezzel megkönnyíted a keresést, találati csoportjaidat egyben megoszthatod. Egy példa a találati csoportok használatára, ha egy barátaiddal együtt történt kiránduláson rögzített észleléseket csoportosítod.

Elterjedési térkép

A fajra határozott rögzítésekből automatikusan elterjedési térkép készül, mely a faj oldalán érhető el. A térképen lévő pontok évszám alapján meg vannak különböztetve, így nyomon követhetjük egy faj elterjedésének időbeli alakulását. Védendő fajok esetében pontos koordináta nem kerül megjelenítésre sem a találat oldalán, sem az elterjedési térképen. A térképen ehelyett rácsos elrendezésben láthatjuk a rögzítések eloszlását. Ez a védelem fajok populációinak érdekében történik, nehogy gyűjtők áldozatául essenek.

Észlelések szabad felhasználása

Amikor adatot rögzítesz, a találati adataid és a rögzítés során megadott képeid tulajdonosa te maradsz. Meghatározhatod, hogy ezeket az adatokat milyen módon lehessen felhasználni.

Az izeltlabuak.hu a szabad kultúra elkötelezett támogatója, ezért a találati adatokra és képekre vonatkozó alapbeállítás a CC BY 4.0 licenc. Eszerint észlelési adataidat bárki felhasználhatja, ha feltünteti a forrást, a szerzőt, azaz téged és a licensz nevét. Ez elősegíti a szabad ismeretáramlást, megköveteli hogy felhasználása során az adatközlők is szerepeljenek és így elismerésben részesüljenek. A licenc feltüntetésével pedig mindenki számára világosan látszik, hogy az adatok szabadon felhasználhatóak az abban rögzített feltételek szerint. Amennyiben azt szeretnéd hogy képeidre és találati adataira más feltételek vonatkozzanak, azt a profil oldaladon állíthatod be.

Citizen science

A több ezer adatközlő által mentett észlelési adatok tudományos munkák számára szolgálnak hasznos információforrásként. Észlelésed rögzítésével hozzájuk hasonlóan te is tudományos munkát végzel.

Tudományos és természetvédelmi célra a védendő fajokról szóló észlelések pontos koordinátákkal is hozzáférhetők előzetes felmérés alapján.

Az ízeltlábúak rendszertani áttekintése

A weboldalon áttekintheted a hazai ízeltlábúakat rendszertani besorolásuk szerint csoportosítva. Ennek az összállításához az oldal tudományos publikációkat és szakértők által észlelésekre adott határozásokat vesz alapul. Fontos szempont, hogy hiteles és aktuális információhoz juthass a weboldal által. A besorolásbeli, nevezéktani és szinonimizálási változásokat lehetőség szerint követi. Ezeket forrásokra való hivatkozásokkal támasztja alá.

Észlelésekre adott határozások

Észleléseidet a weboldallal közreműködő szakemberek határozzák, vagy validálják. Javasolt határozást te is adhatsz meg az észlelésed rögzítése során. Beírhatod azt is amiben biztos vagy, de azt is, ha csak valószínűsíted. Megadása nem kötelező, de javasolt, mert segíted vele a határozók munkáját.

A határozást az oldallal közreműködő önkéntes szakemberek végzik, többnyire szabadidejükben. Nem minden kategóriához tartozik a weboldalon határozó szakember. Bizonyos csoportok ismerete speciális szaktudást igényel. Sok esetben a faji szintű határozás fényképről nem is lehetséges. Kérlek ezért légy türelmes és megértő, ha nem kapsz rövid időn belül határozást. A fajra határozott találataid alapján automatikusan egyéni, faji szintű, rendszertani kategóriák szerint csoportosított észlelési lista készül, melyet a profil oldaladról érhetsz el.

Légy tagja te is az izeltlabuak.hu közösségének! Próbáld ki te is az adatrögzítést!