Útmutatók

Adatok átadása tudományos és természetvédelmi célra

Az izeltlabuak.hu felületén a védendő fajok észlelési pontjai a védelmük érdekében pontos koordinátákkal nem látszanak, azokat a térképen egy 10x10 km-es rács jelöli. Az adott csoport szakembereinek véleménye és természetvédelmi szempontok alapján kerül mérlegelésre és eldöntésre, hogy milyen fajokra kerül rács.

A pontos koordináták természetvédelmi, vagy tudományos kutatási céllal elkérhetők. Ezek előzetes mérlegelés után a következő feltételekkel kerülnek átadásra:

  • felhasználásnál az adatrögzítők által megadott felhasználási feltételeket figyelembe kell venni és fel kell tüntetni az abban írtakat. Ezt részletesen el kell végezni, találatonként. Ha valamilyen okból ezt nem lehetséges részletezni, akkor el kell helyezni egy hivatkozást a megjelenítendő felületen, ami tartalmazza az észlelők részletes adatait a felhasználási feltételeknek megfelelően.
  • az adatok átadásához a kérő félnek ismertetnie kell az átadás célját, a felhasználás és megjelenítés területeit. Ezen az oldalon nyilvánosan elérhetőek, hogy milyen adatok kinek, mikor és milyen célra kerültek átadásra.
  • A megjelenítés során azokra a fajokra, amelyek az izeltlabuak.hu-n ráccsal vannak megjelenítve, az észlelési adatok a felhasználás során nem jeleníthetők meg pontosabban. Megjelenítése ráccsal, vagy minimum 5km-es szórással történhet. Amennyiben ennél mégis pontosabb koordináták kerülnek mutatásra felhasználás során, azt valamilyen természetvédelmi szervezetnek, vagy ennél dolgozó személynek engedélyeznie kell és ehhez az izeltlabuak.hu-nak is hozzá kell járulnia.
  • az észlelési adatok harmadik fél számára nem adhatók át, azokat csak az átadás során jelzett célra lehet felhasználni.

A vállalások megszegése esetén az azokat megszegő fél számára a további adatátadást az izeltlabuak.hu megtagadja.

Átadott védett adatok

Személy/szervezetCélÉrintett adatokÁtadás időpontja
Gór ÁdámHatározások hibaszűréséhez, a Jasius.hu fajainak elterjedésének ábrázolásáhozNagy- és molylepkék2022.02.10.
Gór ÁdámHatározások hibaszűréséhez, a Jasius.hu fajainak elterjedésének ábrázolásáhozNagy- és molylepkék2021.11.14.
Daniel JuřenaBolbelasmus unicornis adatok a "A critical review of the distribution of the endangered European earth-borer beetle Bolbelasmus unicornis (Coleoptera, Geotrupidae), with new records from 13 countries and observations on its bionomy" publikációhoz a megadott dátumigBolbelasmus unicornis2021.07.15.
Gór ÁdámHatározások hibaszűréséhez, a Jasius.hu fajainak elterjedésének ábrázolásáhozNagy- és molylepkék2021.03.14.
Ambrus András"Lepketérkép. Győr-Moson-Sopron megye védett és veszélyeztetett lepkefajainak elterjedési térképe" című könyvhözGyőr-Moson-Sopron megye területén rögzített nagylepkék2020.06.06.
Karl CsabaBikapókók hazai előfordulásáról készített kutatáshozEresus fajok2020.01.07.
Danyik TiborAz élőhelyvédelmi irányelv 17. cikke alapján készített országjelentéshezBolbelasmus unicornis adatok2019.03.21
Sulyán PéterAz élőhelyvédelmi irányelv 17. cikke alapján készített 2019-es országjelentéshez2010 utáni, közösségi jelentőségű fajok2019.02.14.
Reser LadislausEurópai Lepkék éjszakája programsorozatA meghirdetett programok időpontjában rögzített nagylepkeadatok2018.06.30