információs oldalak
Támogatás

Útmutatók

Adatok átadása tudományos és természetvédelmi célra

Az izeltlabuak.hu felületén a védendő fajok észlelési pontjai a védelmük érdekében pontos koordinátákkal nem látszanak, azokat a térképen egy 10x10 km-es rács jelöli. Az adott csoport szakembereinek véleménye és természetvédelmi szempontok alapján kerül mérlegelésre és eldöntésre, hogy milyen fajokra kerül rács.

A pontos koordináták természetvédelmi, vagy tudományos kutatási céllal elkérhetők. Ezek előzetes mérlegelés után a következő feltételekkel kerülnek átadásra:

  • felhasználásnál az adatrögzítők által megadott felhasználási feltételeket figyelembe kell venni és fel kell tüntetni az abban írtakat. Ezt részletesen el kell végezni, találatonként. Ha valamilyen okból ezt nem lehetséges részletezni, akkor el kell helyezni egy hivatkozást a megjelenítendő felületen, ami tartalmazza az észlelők részletes adatait a felhasználási feltételeknek megfelelően.
  • az adatok átadásához a kérő félnek ismertetnie kell az átadás célját, a felhasználás és megjelenítés területeit. Ezen az oldalon nyilvánosan elérhetőek, hogy milyen adatok kinek, mikor és milyen célra kerültek átadásra.
  • A megjelenítés során azokra a fajokra, amelyek az izeltlabuak.hu-n ráccsal vannak megjelenítve, az észlelési adatok a felhasználás során nem jeleníthetők meg pontosabban. Megjelenítése ráccsal, vagy minimum 5km-es szórással történhet. Amennyiben ennél mégis pontosabb koordináták kerülnek mutatásra felhasználás során, azt valamilyen természetvédelmi szervezetnek, vagy ennél dolgozó személynek engedélyeznie kell és ehhez az izeltlabuak.hu-nak is hozzá kell járulnia.
  • az észlelési adatok harmadik fél számára nem adhatók át, azokat csak az átadás során jelzett célra lehet felhasználni.

A vállalások megszegése esetén az azokat megszegő fél számára a további adatátadást az izeltlabuak.hu megtagadja.

Átadott védett adatok

Személy/szervezetCélÉrintett adatokÁtadás időpontja
WWFMERLIN Horizon 2020 (grant agreement No 101036337.) projekt : Mainstreaming Ecological Restoration of freshwater-related ecosystems in a Landscape context: INnovation, upscaling and transformationBeregi tározó területére eső észlelési adatok2024.07.08.
WWFRestore 4 MDD LIFE projekt: Preserving and restoring floodplain forest habitats along the Mura-Drava-Danube riversMura-Dráva rezervátum területére eső észlelési adatok2024.07.08.
Danyik TiborAz élőhelyvédelmi irányelv 17. cikke alapján készített országjelentéshezPilemia tigrina adatok2024.05.14.
Gór ÁdámMME lepkevédelmi szakosztály újra indít Év lepkéje szavazást és a fajbemutatásokhoz szeretnének UTM térképeket beilleszteni, ahogy tavaly isNagy- és molylepkék2023.09.21.
International Union for Conservation of Nature (IUCN)European Red Listing of moths - Éjjeli nagylepkék európai Vörös ListájaÉjjeli nagylepkék2022.12.29.
International Union for Conservation of Nature (IUCN)Red List of European butterflies - Nappali lepkék európai Vörös ListájaVörös listában szereplő nappali nagylepkék2022.12.18.
Danyik TiborProject: Macrolepidoptera (nagylepke) fajlista készítése és értékelése gyakorisági adatokkal Apaj és Fülöpháza országos jelentőségű védett természeti terület külterületi részén archív referenciaadatok és recens felmérés összehasonlításával és értékelésével, különös tekintettel az ökológiai állapotváltozásokra, élőhely-átalakulási folyamatokra; a KNPI adatbázis és archív publikációk alapján összefoglaló tanulmány készítése.Apaj és Fülöpháza területeiről rögzített nagylepkék2022.12.10.
Bérczes SándorDiplomadolgozatCarabus hungaricus adatok2021.11.14.
Daniel JuřenaBolbelasmus unicornis adatok a "A critical review of the distribution of the endangered European earth-borer beetle Bolbelasmus unicornis (Coleoptera, Geotrupidae), with new records from 13 countries and observations on its bionomy" publikációhoz a megadott dátumigBolbelasmus unicornis2021.07.15.
Gór ÁdámHatározások hibaszűréséhez, a Jasius.hu fajainak elterjedésének ábrázolásáhozNagy- és molylepkék2021.03.14., 2021.11.14., 2022.02.10., 2023.01.06.
Ambrus András"Lepketérkép. Győr-Moson-Sopron megye védett és veszélyeztetett lepkefajainak elterjedési térképe" című könyvhözGyőr-Moson-Sopron megye területén rögzített nagylepkék2020.06.06.
Karl CsabaBikapókók hazai előfordulásáról készített kutatáshozEresus fajok2020.01.07.
Danyik TiborAz élőhelyvédelmi irányelv 17. cikke alapján készített országjelentéshezBolbelasmus unicornis adatok2019.03.21
Sulyán PéterAz élőhelyvédelmi irányelv 17. cikke alapján készített 2019-es országjelentéshez2010 utáni, közösségi jelentőségű fajok2019.02.14.
Reser LadislausEurópai Lepkék éjszakája programsorozatA meghirdetett programok időpontjában rögzített nagylepkeadatok2018.06.30