információs oldalak
Támogatás

Útmutatók

Felhasználási feltételek beállításai

Az izeltlabuak.hu felhasználói a képeikre és a találataikra vonatkozó felhasználási feltételeiket a profil beállításai között a 'Felhasználási feltételek beállításai' menüpontban érik el.
Ezek a feltételek határozzák meg, hogy mi szükséges ahhoz, hogy a képeiket, vagy észleléseiket valaki felhasználhassa a weboldalán, egy könyben, vagy akár a közösségi médiában.
[object Object]

Szabad kultúra

A licencek egyértelműen szabályozzák, hogy a képekett, vagy az észleléseket milyen módon lehet felhasználni ismeretterjesztő, tudományos, vagy bármi más célra.
A szabad kultúra elkötelezett támogatóiként az elsődleges felhasználási feltételeknek a Creative Commons Nevezd meg! 4.0 Nemzetközi (Attributional 4.0 International) licenct határoztuk meg a képekre és a találatokra is. A többi szabad licenchez hasonlóan a felhasználáshoz külön engedélykérés nem szükséges, de kötelező megemlíteni a szerző nevét, a forrás url-jét és a licenc nevét.
A különböző licenceknek további egyedi tulajdonságai is vannak, ezért érdemes azokat tanulmányozni a hivatalos weboldalain, amikre a neveiken lévő linkek mutatnak.
A felhasználók különböző szabad licencekből választhatnak, vagy a 'Minden jog fenntartva' licenct is bejelölhetik, amelynél a felhasználáshoz a szerző, azaz az észlelést, vagy képet rögzítő felhasználó hozzájárulása szükséges.
A jövőben tervezzük az adatok Gbif (Global Biodiversity Information Facility) platformon való közzétételét. Ez egy nemzetközileg elfogadott és elismert felület, célja a biodiverziási adatok központi összefogása és nyilvános közzététele. GBIF a list elemei közül csak a CC-BY és a CC-BY-NC licenceket támogatja. A felhasználási feltétel kválasztásánál célszerű ezt figyelembe venni.

Importált találatokra és képekre vonatkozó felhasználási feltételek

Az izeltlabuak.hu-n jelenleg csak a Flickr külső platformról van lehetőség képeket importálni. Ez a jövőben ki fog terjedni más platformokra és nem csak képeket, hanem találatokat is lehet majd áthozni más, erre alkalmas felületekről.
A felhasználó csak a saját észleléseit, illetve képeit importálhatja, ezeknek mindkét platformon ő a szerzői jogok tulajdonosa. Eldöntheti, hogy a képei és találatai felhasználásánál melyik platformon megadott licenc érvényesüljön.

Találatok és képek felhasználási feltételeinek megjelenítése

A találat oldalakon és a képek különböző megjelenítési helyein a felhasználási feltételeiket egyértelműen, részletesen és átláthatóan mutatjuk. A licencek tulajdonságait részletezzük, példát mutatunk a felhasználásra, amit egy kattintással vágólapra is tehet az, aki fel szeretné használni azokat, hogy megfelelő idézéssel lássa el.

Felhasználási feltételek a profil oldalon

Egy felhasználó képeire és találataira vonatkozó felhasználási feltételei a profil oldalán is megtekinthetők.

Felhasználási feltételek az észlelések exportálásában

Az izeltlabuak.hu-n lehetőség van különböző észlelési adatok exportálására:
  • rendszertani csoportok szerint
  • exportálhatjuk egy adott felhasználó összes észleléseit
  • vagy egy találati csoportban lévőket
Exportálás során egy zip tömörített állományt kapunk, ami tartalmaz egy észlelések csv file-t, egy képek file-t és egy szöveges információs állományt a lekérdezés részleteiről.

Kapcsolódás más rendszerekkel

A jelenlegi felhasználási feltételek alkalmasak arra, hogy más platformokkal szoros kapcsolatot ápoljunk és könnyen tudjunk kapcsolódni a tudományos réteggel. A nyílt információáramlás feltétele, hogy az adatok áttekinthetőek és átjárhatóak legyenek, valamint a felhasználási feltételek egyértelműen definiálva legyenek. Ennek mi is próbálunk megfelelni, hogy ne csak az izeltlabuak.hu platformon tudjuk egymást segíteni ismereteink megosztásával, hanem nagyobb, nemzetközi szinten is.