információs oldalak
Támogatás

Útmutatók

A határozói jogkör bemutatása

Határozói szerepkör

A határozók olyan felhasználók, akik határozói jogkörrel rendelkeznek, így hozzáférnek a weboldal határozói funkcióihoz.

Vállalt feladatuk, hogy szakmai ismereteiket arra használják fel, hogy az izeltlabuak.hu weboldalon segítsék a felhasználókat a rögzített találataik határozásában.

A határozás folyamata

Határozás a felhasználók által rögzített találatok különböző megjelenési helyein végezhető a határozók számára megjelenő, erre a célra szolgáló határozói felületen keresztül.

A határozást követően a határozás és az azt végző személy neve a találat különböző megjelenési helyein lehetőség szerint kiírásra kerül.

Határozási feladatok, jogosultságok ismertetése

  • A határozó határozás során csak arra a rendszertani besorolásra adhat határozást, ami a rögzítésben megadott adatok alapján biztosra mondható. Ha azok alapján fajszintű határozás nem lehetséges, akkor fajpárra, genusra, családra, stb. határoz. Ha a határozott csoportra vonatkozóan nem rendelkezik kiterjedt ismeretekkel, akkor a határozást nem végzi el.
  • A határozók beállíthatnak más személyt egy találat határozójának. Ha így tesznek, a határozói megjegyzésben az ellenőrizhetőség és módosíthatóság érdekében fel kell tüntetni azt is, hogy a határozás milyen felületen történt. Pl. internetes fórum esetén lehetőség szerint teljes link megadásával, levelezés esetén a levelezés módjának megadásával. Pl. a határozás magánlevelezésben, levelezőlistán, vagy Messengeren érkezett.
  • Másik határozóval történő határozási egyet nem értés esetén a határozóknak együttműködéssel, konstruktívan kell kezelniük a helyzetet. Előfordulhat, hogy különböző határozók különböző határozást adnak egy találatra. Ilyenkor a legszűkebb közös taxonómiai csoportot állítsák be, leírásban indokolják a döntést. Felülhatározásnál a döntést szintén lehetőség szerint indokolni kell.
  • Ha egy határozó csak egy nem besorolásra vonatkozó adatot javít, például fejlődési stádiumot, akkor határozónak azt a személyt kell megadnia, aki a besorolásra a határozást korábban tette.
  • A határozói joggal rendelkező felhasználó rögzítés során arra egyből határozást adhat meg.
  • A határozóknak be kell tartaniuk az oldal látogatóira és felhasználóira vonatkozó etikai kódexet.
  • A határozói jogkörrel szereplő felhasználó más jogosultságokkal nem rendelkezik, az izeltlabuak.hu nevében nem nyilvánulhat meg.

A határozói jogkör megítélése

  • A határozói jogkör megítélését a Szolgáltató végzi. Határozói igény kérelmet a Szolgáltató számára az info@izeltlabuak.hu emailcímre kell küldeni.
  • A Szolgáltató fenntartja a jogot, hogy a határozói jogkört bármikor megvonhassa, ha ezt indokoltnak látja.