Útmutatók

A határozói jogkör bemutatása

Határozói szerepkör

A határozók olyan felhasználók, akik határozói jogkörrel rendelkeznek, így hozzáférnek a weboldal határozói funkcióihoz.

Vállalt feladatuk, hogy szakmai ismereteiket arra használják fel, hogy az izeltlabuak.hu weboldalon segítsék a felhasználókat a rögzített találataik határozásában.

A határozás folyamata

Határozás a felhasználók által rögzített találatok különböző megjelenési helyein végezhető a határozók számára megjelenő, erre a célra szolgáló határozói felületen keresztül.

A határozást követően a határozás és az azt végző személy neve a találat különböző megjelenési helyein lehetőség szerint kiírásra kerül.

Határozási feladatok, jogosultságok ismertetése

 • A határozó határozás során csak arra a rendszertani besorolásra adhat határozást, ami a rögzítésben megadott adatok alapján biztosra mondható. Ha azok alapján fajszintű határozás nem lehetséges, akkor fajpárra, genusra, családra, stb. határoz. Ha a határozott csoportra vonatkozóan nem rendelkezik kiterjedt ismeretekkel, akkor a határozást nem végzi el.
 • A határozók beállíthatnak más személyt egy találat határozójának. Ha így tesznek, a neve szerepeltetéséhez a beírt személynek hozzá kell járulnia. A határozói megjegyzésben fel kell tüntetni azt is, hogy a határozás milyen felületen történt, lehetőség szerint teljes link megadásával.
 • Másik határozóval történő határozási egyet nem értés esetén a határozóknak együttműködéssel, konstruktívan kell kezelniük a helyzetet. Előfordulhat, hogy különböző határozók különböző határozást adnak egy találatra. Ilyenkor a legszűkebb közös taxonómiai csoportot állítsák be, leírásban indokolják a döntést. Felülhatározásnál a döntést szintén lehetőség szerint indokolni kell.
 • Ha egy határozó csak egy nem besorolásra vonatkozó adatot javít, például fejlődési stádiumot, akkor határozónak azt a személyként azt kell megadnia, aki a besorolásra a határozást korábban tette.
 • A határozói joggal rendelkező felhasználó rögzítés során arra egyből határozást adhat meg.
 • A határozóknak be kell tartaniuk az oldal felhasználóira vonatkozó etikai kódexet.
 • A határozói jogkörrel szereplő felhasználó más jogosultságokkal nem rendelkezik, az izeltlabuak.hu nevében nem nyilvánulhat meg.

A határozói jogkör megítélése

 • A határozói jogkör megítélését a weboldal tulajdonosa végzi. Határozói igény kérelmet az oldal tulajdonosa számára az info@izeltlabuak hu emailcímre kell küldeni.
 • A határozók más felhasználók találati adatainak határozásában nyújtanak segítséget. Ha a határozó más találatára vonatkozó határozást 8 hónapon keresztül személyesen egyáltalán nem végez, vagy csak elenyésző számban a weboldalon, akkor a határozói jogköre megszűnik.
 • A határozói státusz újraaktiválását a felhasználó az info@izeltlabuak.hu email címen igényelheti. Újraaktivált határozói státusz 8 hónap helyett négy hónap inaktivitás után szűnik meg.
 • Az oldal tulajdonosa fenntartja a jogot, hogy a határozói jogkört bármikor megvonhassa, ha ezt indokoltnak látja.

Juttatások

A weboldalon határozói tevékenységüket önkéntesen végzik, de jogosultak felhasználóktól származó pénzbeli támogatások fogadására. Erről részleteket itt olvashatsz.