információs oldalak
Támogatás

Blog

Önkéntes természeti adatgyűjtők találkozója 2024

2024 tavaszán a Magyar Természettudományi Múzeumban a a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. szervezésében 26 program részvételével megrendezésre került az Önkéntes természeti adatgyűjtők találkozója. Az esemény lehetőséget teremtett a természeti és ökológiai témájú programok bemutatkozására, valamint találkozására a nagyközönséggel. A rendezvényen az izeltlabuak.hu képviselőjeként külön standon mutathattam be a weboldal lehetőségeit.
A találkozót április hetedikén, vasárnap tartották, az év ezen szakához képest szokatlanul meleg napon. Aznap a Múzeumba való belépés ingyenes volt, így az érdeklődők nemcsak az adatgyűjtő programok standjait, hanem az egész Múzeumot is térítésmentesen látogathatták. Ez elősegítette azt, hogy számos látogató megismerhesse a hazai természeti adatgyűjtési lehetőségeket. A résztvevő programok különböző foglalkozásokkal, játékokkal és ismertetőkkel várták a látogatókat. Külön örülök annak, hogy személyesen is megismerhettem olyan regisztrált felhasználókat, akikkel már sokat beszéltem, de velük személyesen még nem találkoztam.
Az izeltlabuak.hu standja az Önkéntes természeti adatgyűjtők találkozóján
Az izeltlabuak.hu standja az Önkéntes természeti adatgyűjtők találkozóján
A stand látogatókkal
A stand látogatókkal

Játékaink

Az izeltlabuak.hu standjánál örömmel fogadtam minden érdeklődőt. Meséltem nekik a weboldal felépítéséről, korábbi eredményeiről és a tervekről. Kipróbálhatták a helyszínen az adatrögzítést és játszhattak fejfelismerő játékunkon, amit kifejezetten az esemény alkalmára készítettem. Azok, akik kipróbálták az adatrögzítést a helyszínen, vagy játszottak fajfelismerő játékunkon, részt vehettek nyereményjátékunkon, amelyen fődíjként egy Dóri horgolta által készített óriás szarvasbogarat sorsoltunk ki. A sorsolás a következő héten pénteken történt meg, a szerencsés nyertes Kurucz Kornélia lett, akinek eljuttattuk a horgolt szarvasbogarat. Gratulálunk a nyereményhez!
Fejfelismerő játékunk
Fejfelismerő játékunk
Horgolt szarvasbogár, a nyeremény
Horgolt szarvasbogár, a nyeremény

Élő rovarok

A platformon az adatgyűjtések fontosságára rámutatva két élő rovart is megtekinthettek a látogatók. Mindkettő Magyarországi első természetes előfordulását az izeltlabuak.hu - n rögzítették, onnan szereztünk tudomást a hazai megjelenésükről.
Az egyik a parlagfű-olajosbogár (Ophraella communa). Lukátsi Márk és Horváth Dávid az észlelések határozása közben vette észre a Tomaschek Dénes által rögzített észlelést. Ennek határára a helyszínre utaztak, ahol élő bizonyítópéldányokat találtak. Ezeket a Magyar Természettudományi Múzeumban helyezték el, majd az eredményt 2020-ban a Folia Entomologica Hungarica - Rovartani Közleményekben publikálták First record of Ophraella communa in Hungary (Coleoptera: Chrysomelidae) címen. A faj azóta Budapest környékéről, valamint az ország keleti feléből több helyről előkerült. Külföldi példákból kiindulva a bogár hatékonyan szoríthatja vissza a parlagfüvet.
[object Object]
1 / 2
  • Rögzítette:
  • Észlelte:
    hrytom
A másik bemutatott állat egy poloska, a Perillus bioculatus még nem kapott magyar nevet. Az állat ragadozó, a krumplibogár, vagy más néven burgonyabogár lárvájának természetes ellensége. A kártevő elleni védekezés érdekében Magyarországon több alkalommal próbálkoztak a betelepítésável, de egyik kísérlet sem járt sikerrel. A parlagfű-olajosbogárhoz hasonlóan a magyarországi természetes megjelenéséről az izeltlabuak.hu-n való észlelésen keresztül sikerült tudomást szereznünk. Első példányát Kőszegi Anna rögzítette 2023 szeptemberében. Azóta előfordulását Magyarország több pontjáról is jelezték. Az állat hazánkban egyértelműen terjedőben van.
[object Object]
A poloska nem válogatós. Táplálékként nem csak a krumplibogár lárváját fogyasztja. A rendezvényre vittem egy fekete olajosbogár lárvát, bízva abban, hogy a helyszínen bemutathatom a poloska táplálkozását. A fekete olajosbogár lárvát célzottan kerestem, mert rendszertanilag közel áll a krumplibogárhoz. Próbálkozásom sikerrel járt, a poloska az egyből rátámadt, szipókáját beleszúrta és falatozni kezdett belőle. Órákon keresztül tartott a folyamat, így a rendezvény látogatói alaposan meg tudták figyelni.
Perillus bioculatus fekete olajosbogár lárvával táplálkozik
Perillus bioculatus fekete olajosbogár lárvával táplálkozik
Az Önkéntes természeti adatgyűjtők találkozóját nagyon jó kezdeményezésnek gondolom. Egy remek lehetőség arra, hogy a közösségi adatgyűjtést népszerűsítse és építse a közösségét. Köszönöm a szervezőknek a rendezést, a Természettudományi Múzeumnak pedig azt, hogy a helyszínt biztosította. Remélem rendszeres összejövetellé válik.

Írta: Károlyi Balázs
2024-04-18