információs oldalak
1%Támogatás

Ismeretterjesztő írások

A bencepoloska és az ázsiai márványospoloska összehasonlítása

Ez az írás azzal a céllal jött létre, hogy segítsen az ázsiai márványospoloska - Halyomorpha halys és a bencepoloska - Rhaphigaster nebulosa megkülönböztetésében.

Mindkét faj a poloskák alrend címerespoloskák - Pentatomidae családjába tartozik. A bencepoloska itthon mindenfelé közönséges, már az 1897-ben kiadott "A magyar birodalom állatvilága" című műben is szerepelt a világhírű poloskakutató, Horváth Géza írásában1. Az ázsiai márványospoloska első példányai hazánkból először 2013 őszén kerültek elő2, melyet magyar nyelven Papp Veronika és munkatársai publikáltak3, később Vétek Gábor közölt róla cikket4.

Azóta a márványospoloska itthon rohamosan elterjedt, Budapesten mindenütt előfordul, de a Budapest környéki településeken, valamint a nagyobb városokban is megtalálható. Ismert hazai elterjedését a faj oldalán található térkép mutatja. A terjedése megfigyeléséhez minden adatot szívesen fogadunk.

Mindkét fajra jellemző, hogy ősszel a lakásokban is megjelennek. Megfelelő helyet keresnek, ahol áttelelhetnek. Nem ártalmasak, nem kell tőlük tartanunk. Legkönnyebben szúnyoghálóval tudjuk megakadályozni, hogy a lakásba jussanak, rovarirtó szerekkel felesleges próbálkozni, nem fognak működni. Sokan panaszkodnak a bűzükre. Ezeknek az állatoknak bűzmirigyeik vannak, amikből bűzös váladékot engednek, ha veszélyben érzik magukat. Ugyanúgy bűzt érzünk, ha eltapossuk őket, tehát ez sem a legjobb megoldás. Ha a lakásban találunk egyet, akkor egy poharat ráfordíthatunk, alá papírt csúsztatva lezárhatjuk, majd a szabadban elengedhetjük. Kis gyakorlással ez a művelet kézzel is elvégezhető, ha nem bántjuk, nem fog bűzt engedni.Nem csak ez a két faj szokott feltűnni a lakásokban, találkozhatunk zöld bogyómászó-poloskákkal is, de a zöld vándorpoloska is megjelenhet, amely szintén egy jövevény, itthon 2001-ben találták első példányát. A fentieken kívül léteznek még további címerespoloskák is, amik hasonlíthatnak.

  • ázsiai márványospoloska - Halyomorpha halys
  • bencepoloska - Rhaphigaster nebulosa

Bal oldalon az ázsiai márványpoloska látható, jobb oldalon a bencepoloska.

  • Méretre nagyjából megegyeznek, de az alakjuk más. A bencepoloska hosszúkásabb, míg a márványospoloska tömzsibb.
  • A bencepoloska hártyáján barnás pöttyök láthatók, a márványospoloskánál nincsenek ilyen pöttyök. A hártya (membrán) a poloskák szárnyának (félfedőjének) végén lévő átlátszó felület.
  • A márványospoloska félfedőin általában megfigyelhető egy lilás árnyalat. A bencepoloskánál nincs ilyen.
  • A pajzsocska (scutellum) alakja és rajzolata eltérő.
  • A potroh peremének (potrohél, connexivum) fekete részeinek más az alakja. Engem a márványospoloskánál ez egy kávészem formájára emlékeztet.

A hasi oldalon is jól látható eltérések vannak.

Bal oldalon az ázsiai márványpoloska hasi oldala látható, jobb oldalon a bencepoloskáé.

  • A bencepoloskánál a hasi oldalon a lábak között egy jól észrevehető tüskeszerű képződmény látható. Ez igaz a Pentatomini és a Piezodorini nemzetségek legtöbb tagjára, bár némely fajnál rövidebb, vagy egészen hiányzik. A márványpoloskánál nincs ilyen, a Cappaeini nemzetség tagja.
  • A bencepoloska hasi oldalán fekete pöttyök láthatók. A márványospoloskánál nincsenek ilyenek.

Bal oldalon az ázsiai márványpoloska csápja látható, jobb oldalon a bencepoloskáé.

Felhasznált források

Köszönet mondok Rédei Dávidnak a cikk átnézéséért és a javításaiért.


Írta: Károlyi Balázs
2017-10-08