információs oldalak
1%Támogatás

Ismeretterjesztő írások

Poloskák a lakásban

Gyakran hallani, főleg az év ebben a nyár végi időszakában poloskákról, amelyek beférkőznek a lakásunkba és ezzel sokunkat az őrületbe kergetnek. Mit is lehet tudni ezekről az állatokról?A poloskák (Heteroptera) egy fajban gazdag alrend, itthon közel 900 fajuk él. Ami miatt a poloskák újabban a figyelem középpontjába kerültek, az néhány fajnak köszönhető. Röviden szeretném bemutatni azokat, amik a lakásba gyakran be szoktak repülni.Ha te is láttál közülük, rögzítsd a találatot és határozást kaphatsz tőlünk az állatra.

ázsiai márványospoloska (Halyomorpha halys)

  • ázsiai márványospoloska (Halyomorpha halys) imágó
  • ázsiai márványospoloska (Halyomorpha halys) lárva

Az ázsiai márványospoloska eredeti élőhelye Kelet-Ázsia. Magyarországi első példányát Vétek Gábor és társai 2013-ban találták Budapesten 1. A faj azóta évről évre rohamosan terjed hazánkban, nagyobb városainkban már tömegesnek mondható a megjelenése 2. Kártételükről és az ellenük való védekezéssel kapcsolatban Dr. Vétek Gábor osztott meg hasznos információkat. A faj kertészeti kártételének mértéke valószínűleg a terjedésével arányosan fog nőni. Ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk védekezni ellene, szükséges felmérnünk a terjedésének mértékét. Ebben ti is segíthettek, ha rögzítitek a találataitokat.

zöld vándorpoloska (Nezara viridula)

Hazai 2001-es első megjelenése 3 óta országszerte gyakori. Konyhakerti kártevő, a paradicsom és paprika termésén komoly károkat tud okozni. Gyakran ázsiai márványospoloskákkal együtt figyelhető meg.

zöld bogyómászó-poloska (Palomena prasina)

Őshonos poloskánk 4. Kevésbé gyakori, mint az ázsiai márványospoloska, vagy a zöld vándorpoloska.

bencepoloska (Rhaphigaster nebulosa)

Nálunk mindenütt közönséges4. Megjelenése hasonló az ázsiai márványospoloska. Határozási elkülönítésükről az oldalon megjelent cikk nyújt segítséget.

nyugati levéllábú poloska (Leptoglossus occidentalis)

A fentiek a címerespoloskák (Pentatomidae) családjába tartoztak, ez a poloska a karimáspoloskák (Coreidae) család tagja. Itthon először 2006-ban jelent meg 5. Szintén be szokott tévedni a lakásokba. Fenyőfélék nedveit szívogatja, komolyabb kártételéről nincs tudomásom.

Mit tehetünk ellenük?

A fent bemutatott poloskáknak nyár végén, ősz elején születik új generációjuk. Ilyenkor gyakran tömegesen is megjelennek a fejlődő állatok. Az utóbbi években az ázsiai márványospoloska száma növekedett meg, főleg nagyvárosainkban ismert nagy számú előfordulása.

Ezek az állatok imágó, azaz kifejlett formájukban telelnek át. A teleléshez igyekeznek meleg helyszínt keresni, a lakások, a redőnytokok, a lakásközeli repedések tökéletesen megfelelnek számukra.

A fent felsorolt állatok emberre nem veszélyesek. A kellemetlen vérszívó ágyi poloskán kívül nem él itthon olyan poloska, ami emberre ártalmas lehet.

Mindannyian ismerjük, hogy ezek a poloskák büdösek tudnak lenni. Ezt a bűzös anyagot bűzmirigyek termelik, amelyeket egy nyíláson keresztül engedik a szabadba. Alapállapotban ez a nyílás zárva van. Akkor nyitják ki, ha veszélyben érzik magukat. Ebből kifolyólag ha pl. egy pohárba rakjuk és kirakjuk őket az utcára, attól nem leszünk büdösek tőlük, ezt az eltávolítási módot javaslom. Kis gyakorlással akár kézben fogva is ki lehet tessékelni őket.

Távoltartásukról szúnyoghálóval tudunk gondoskodni, bár ez nem tökéletes megoldás, megtalálják a módját a bejutásnak.

Felhasznált források

  • 1. Papp Veronika - Rédei Dávid - Haltrich Attila - Vétek Gábor (2014): Az ázsiai márványospoloska [Halyomorpha halys (Stål, 1855)] (Heteroptera: Pentatomidae) Magyarországon - Növényvédelem 50. évf. 11. sz. / 2014
  • 2. Gábor Vétek et al: The invasive brown marmorated stink bug (Halyomorpha halys) is now widespread in Hungary
  • 3. D. Rédei and A. Torma (2003): Occurrence of the Southern Green Stink Bug, Nezara viridula (Heteroptera: Pentatomidae) in Hungary
  • 4. Cs. Dr. Halászfy Éva: Fauna Hungariae 46. füzet Poloskák II. - Heteroptera II.
  • 5. Harmat Beáta, Kondorosy Előd, Rédei Dávid (2006) A nyugati levéllábú karimáspoloska (Leptoglossus occidentalis HEIDEMANN) első magyarországi megjelenése (Heteroptera: Coreidae) - Növényvédelem 42 (9), 2006

Írta: Károlyi Balázs
2018-09-08