információs oldalak
1%Támogatás

Ismeretterjesztő írások

Tévhírek a csókos poloskáról

 • Rhodnius prolixus
  Rhodnius prolixus
  Eredeti cím: Rhodnius prolixus (ninfas y adultos)
  Szerző: Thierry Heger
  Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Triatominae

Idén is terjed a magyar weboldalak hírei között egy rémhír egy úgynevezett "csókos bogárról", amely betegséget terjeszt. Ezzel a cikkel szeretném eloszlatni az ebből adódó félelmeket. Röviden: nem kell tartanunk tőle, ilyen veszélyes állat nem él az országban, de még Európában sem.

Több oldalon megjelent mostanában egy cikk, amelyben arról írnak, hogy ezzel az állattal egyre több helyen találkozhatunk, az emberek szeme és szája körüli részeket támadják meg és halálos betegséget terjesztenek. Leírják a tüneteket és azt, hogy hogy tudjuk csökkenteni a kozkázatát annak, hogy találkozzunk az állattal.

Ezek az állítások kétségkívül rémisztőek, de félelemre nincs okunk, nem igazak. Függetlenül a valóságtartalmuktól, a rémhírek, riadalmat keltő hírek rengeteg lájkot, megosztást és látogatót hoznak. Ezek a cikkek is ebbe a kategóriába tartoznak. Tovább növeli a hitelesség érzetét, ha pl. a cikkel a megbízhatónak tűnő www.agrarinfo.hu oldalon találkozunk. Már 2016-ban is léteztek ezek az írások. Jellemzőjük, hogy szinte ugyanazt a tartalmat vette át az összes magyar oldal, ahol megjelent, apróbb eltérésekkel. Forrásmegjelölést is tartalmaztak, de ezek a linkek egymásra mutatnak. szakmaiatlanok, pl. a bogár szót használják. A poloskák nem bogarak. A bogarak besorolás szerint egy rend (Coleoptera), míg a poloskák (Heteroptera) egy alrend a félfedelesszárnyúak rendje alatt (Hemiptera). Ilyen még a "fajta" szó használata "faj" halyett. Rovarokat nem szoktunk tenyészteni háziasítás céljából, nemesíteni, a fajta szó nem állja meg a helyét az esetükben. Ezek azonban nem feltétlenül ismertek annak, aki nem foglalkozik behatóbban a rovarokkal. Ezek a cikkek károsak, hiszen valóságtartalmuk nehezen ellenőrizhető, tovább növeli a gyűlöletet a rovarokkal szemben.

Nézzük, mit is lehet tudni a "csókos bogár"-ról:

A rablópoloskák - Reduviidae egy, a poloskák alrend alatt lévő család. Hazánkban is élnek tagjai, veszedelmes ragadozók a rovarokra nézve, a legkülönfélébb rovarokat megtámadják. Ismertebb fajok pl. a gyilkospoloska - Rhynocoris iracundus, vagy a szemetes zugpoloska - Reduvius personatus. Emberre nem támadnak, piszkálni azonban nem javasolt őket, mert ha védekezésre kényszerülnek, képesek fájdalmasat szúrni a szipókájukkal. Ez azonban roppant ritkán fordul elő.

 • Triatoma
  Triatoma fajok. (balról jobbra) Triatoma protracta, az Egyesült Államok nyugati részén a nem leggyakorib faja; Triatoma gerstaeckeri, a nem leggyakorib faja Texasban; Triatoma sanguisuga, az Egyesült Államok keleti részén a nem leggyakorib faja.
  Eredeti cím: (Left to right) Triatoma protracta, the most common species in the western U.S.; Triatoma gerstaeckeri, the most common species in Texas; Triatoma sanguisuga, the most common species in the eastern U.S. Scale bar represents 25mm or approximately 1 inch.
  Szerző: Curtis-Robles et al
  Forrás: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Three_species_of_kissing_bugs.PNG

Ennek a családnak létezik egy Triatominae nevű alcsaládja. Az ebbe sorolt fajokra jellemző, hogy vért szívnak, a szóban forgó cikkek is ezekről szólnak. Legalább 130 faj tartozik ide, nagy részük Amerikában él, az Egyesült Államok déli részétől Észak-Argentináig tartó szakaszon. Néhány fajuk él Ázsiában, Afrikában és Ausztráliában is. Arról, hogy terjednének, nem sikerült hiteles forrást találnom. Valószínűbb lehet, hogy egyre jobban a figyelem középpontjába kerülnek, ezért több előfordulásról szerzünk tudomást, mint régebben. Az ebbe az alcsaládba tartozó fajokat közösen szokták "kissing bug" - oknak, azaz csókos poloskáknak nevezni, az elnevezés nem egy konkrét fajt takar.

Éjszaka aktívak, akkor vadásznak. Az alvó embereken a száj és a szem környékén vékonyabb a bőr, ezért azt szokták megszúrni hogy vért szívjanak. Táplálkozás után székletet ürítenek a seb közelében. Az áldozat felébredve a sebet megdörzsölheti és ezzel az ürüléket a sebbe, vagy a szembe juttathatja. Ha a poloska fertőzött volt, akkor a kórokozó ezzel az ürülékkel együtt kerülhet a szervezetbe. Maga a betegség az úgynevezett Chagas-kór, amit a Trypanosoma cruzi nevű parazita okoz. Az alcsalád nem mindegyik fajára jellemző, hogy terjeszti a kórt.

Az itthoni rablópoloskák tehát nem veszélyesek, sőt, hasznosnak mondhatjuk, mert áldozataik között számos kártevő akad. Roppant szépek, ha a természetben réteken sétáltok, találkozhattok velük, ahogy vadásznak, vagy épp az áldozatukat fogyasztják, nézzétek csak:

Felhasznált források


Írta: Károlyi Balázs
2017-06-03